Sayfalar

25 Ekim 2012 Perşembe

Bayram günü cevizli bir pasta iyi gider...





Sevgili Arkadaşlar,


İlk başta en güzel dileklerimle sizin ve yakınlarınızın Kurban Bayramını kutluyorum.
Eğer Bayramınızı otel odasında değil, evde ailenizin yanında geçirmeyi tercih ettiyseniz sevdiklerinizi mutlu edecek bir tarifi sizinle paylaşmak istiyorum.






Cevizli pasta

10 kişilik pasta için gereken malzemeler:

Pandispanya:
10 adet yumurta
¾ bardak şeker
1 bardak un*

Krema:
2 adet yumurta
1 bardak şeker
½ bardak süt
200 g tereyağı
Üstünü süslemek için 250 g ceviz



Hazırlanışı

1.Pandispanyayı yapmak için yumurtaların akları ve sarıları 2 kaba ayırın. Sarılara şeker ilave ederek şeker eriyene kadar karıştırın.

Akları büyük bir kapta mikserle çırpın. Kabarmış akların 1/3 bir kısmı sarılara unla beraber ilave edin, iyice karıştırarak.










Daha sonra bu karışıma aklardan kalanı ekleyin ve yine karıştırın.











Hazırladığınız hamuru pişirme kağıdı ile kaplı bir kek kalıbına döküp daha önce 190-200 derece ısıtılmış bir fırına 50 dakika pişirilmek üzere koyun.
Hazır olup olmadığı anlamak için pandispanyaya bir çöp batırabilirsiniz, çıkarttığınızda tamamen kuru olması gerekiyor. Fakat bu işlemi çok sık yapmayın, fırının kapağını fazla açmamaya özen gösterin. Hazır olan pandispanyayı yaklaşık 1 saat fırında hafif açık bir kapağı ile soğumaya bırakın. Daha sonra iyice soğuması için bir havlu üstüne alın.




2.Kremayı hazırlamak için sütü ve şekeri bir tencereye alıp ocakta şeker eriyinceye kadar ısıttın. Bir kaba yumurta koyup sıcak sütlü karışımı yavaşça içine dökün, yumurtanın kesilmemesine dikkat ederek.(Ben genelde yumurtaları mikserle hafif çırpıyorum ve şekerli sütü o sırada döküyorum. Bir kere olsun yumurta kesilmedi.)
Daha sonra karışımı oda sıcaklığına kadar soğumaya bırakın.



Yumuşamış bir tereyağı bir kaba alıp tahta kaşıkla karıştırın. Yavaş yavaş daha önce hazırladığınız karışımı ilave edin. Azar azar, her seferinde tereyağa yedirerek.

Kremamız hazır.








3.Pandispanyayı 3 parçaya bölün. Katları ıslatmak istiyorsanız şekerli su ile ıslatabilirsiniz. Daha sonra her kata krema sürün. Dilerseniz katların arasına da ceviz ekleyebilirsiniz.
3cü katı da koyduktan sonra üstüne de yanlara da iyice krema sürün. Üstüne ve yanlara da hafif blenderde çekilmiş cevizi serpin.
Pastamız hazır! 







Birkaç saat buzdolabında dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz!









*Pandispanyanın daha da hafif olması için 1 bardak un yerine ½ bardak un+ ½ bardak nişasta kullanabilirsiniz.
Not: Resimlerdeki pasta 15 kişiliktir.
UPD 20.12.2013: 1.Pandispanya yaparken pişirme kağıdı kullanmaktan vazgeçtim-pişirme sırasında pandispanyayı yamultuyor...
2.Başka bir tarife göre şekeri sarılarla değil,aklarıyla çırpıyorum,sonra tek tek sarıları ilave ederek karıştırıyorum.Tercih sizin her iki yöntem de kullanılabilir...

Sevgilerle,

Maya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder